torsdag 17 december 2009

Sova -NEJ!

Efter att ha haft några bra nätter med sömn har det nu varit några kämpiga nätter igen.
Det är som om Elly och Amanda tänker så som 2-åriga grannflickan säger när hon inte vill: "Sova -NEJ!"

Vi vet inte riktigt hur vi ska komma tillrätta med twinsens nattvanor. Amanda vill helst vara vaken till sena natten, si sådär ett-två-tiden iaf. Elly somnar oftast något tidigare, fast sen är de väldigt olika i hur de sover med. Elly är väldigt lättväckt, medan Amanda när hon väl somnat för natten, verkligen sover och vaknar knappt för något. Henne kan man t.o.m lyfta och vända och vrida på lite hur som utan att hon för dens skull vaknar. Elly däremot vaknar ibland av så små saker som att man lämnar rummet hon sover i för att gå på toaletten.

Båda tjejerna sover dock riktigt bra i spjälsängen nu, när vi väl fått dem att sova. Enklast är att lägga dem i sängen sovandes.
Dock märker vi inte alls på något vis av det som så många andra tvillingföäldrar pratar om; att tvillingr skulle känna stor trygghet i varann. Våra tjejer verkar än så länge vara hyfsat ointresserade av varandra. Enda är väl då att de nattetid ibland kan väcka varann, särskilt då innan den djupa nattsömnen satt in. Skriker då den ena av dem så vaknar den andra och verkar att i symbios eller kanske är det i sympati (?!) skrika med sin syster. Dagtid däremot störs de i stort sett aldrig av varandra! Då kan de t.ex. ligga brevid varandra i vagnen och den ena få den andres hand hårt över ansiktet utan att reagera, eller den ena skrika den andra i örat utan minsta reaktion etc. Undantaget om syrran skulle slå ut ens napp då ;-)

I alla fall, detta med deras sömnmönster känns knepigt! Vi kan liksom inte riktigt hitta rätt sätt att få dem att sova på natten, helt någonstans mellan 22.00 på kvällen och kanske 08.00 på morgonen, med vakenhet däremellan endast för amning.
Att sova länge i stäck är däremot inga problem för dem, det gör dem redan, fast något förskjutet av de tider vi hade önskat då!

Jag efterlyser TIPS på hur man får 12 veckors tvillingflickor att sova om kvällen!
Vi har ju provat nattningsrutiner osv, och ibland funkade de, men inte längre verkar det som.
Det lustiga är ju just det att när de väl somnat sen, så sover de ju riktigt bra och man kan inte fatta att det var sånt ståhej innan de väl somnade.
Mina tokiga små flickor, riktiga sjusovare är de också, när det gäller att komma upp om mornarna!
Ge mig tillbaka min riktiga dygnsrytm -jag saknar dagsljuset!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar