söndag 11 april 2010

3:e och 4:e gången på Babysim

Så har vi då varit på Babysim för 3:e och 4:e gången. Jag hann aldrig skriva och berätta efter förra veckans sim då vi åkte till skåne direkt efter simmet, så här kommer uppdatering från både förra veckans och denna veckans babysim.

Förra veckans sim var mycket med förberedelse inför det vi på babysimmet kallar "DYK" dvs, barnen ska ner under vattenytan med hela kroppen och huvudet och hålla andan. Vi övade genom att använda små hinkar med vatten och efter att tagit ögonkontakt med barnet och sagt kommandot "DYK" hälla vatten över huvudet på barnet. Det gick hur bra som helst för både Elly och Amanda med övningen.
Vi lärde oss också ett nytt grepp; man gjorde händerna till y-klykor i mellanrummet mellan tumme och pekfinger och höll sedan barnet i armhålorna med klykorna. Barnet vilar då ganska fritt i klykorna och kan röra sig i vattnet utan att riskera att hamna under ytan. Ledaren kom också runt och gjorde en övning med oss med detta klykgrepp; Vi skulle hålla barnet endast i klykan i armhålan och sedan höll hon en leksak över barnets huvud och fångade barnets uppmärksamhet med den och drog den sedan så att barnet följde leksaken med blicken och då fick kroppen med sig så att de hamnade på rygg vilande i klykan, och sen förde hon sakta leksaken framåt igen, och här fick vi hjälpa till litegrann då barnens huvud ännu är för tunga för dem att själva orka få det med sig, tills de hamnade på mage vilande i klykan. Denna övning gjordes för att barnen skulle få känna att de kan påverka sin ställning i vattnet.


Amanda blev lite ledsen mot slutet på simmet så jag gick upp en sväng med henne (kanske en halv minut) tills hon lugnat sig och sen gick vi i igen och då funkade det fint igen! Känns viktigt att det är på Ellys och Amandas vilkor vi badar, vill de inte längre så slutar vi! Jag tror att det kan ha blivit lite ansträngande för Amanda och att hon kanske var lite småhungrig då hon ammade dåligt på morgonen innan simmet.



I torsdags var det så dags för barnen att få testa för första gången att vara under vattenytan. Jag måste medge att jag var ganska nervös inför detta!
Oscar var däremot inte nervös det minsta, bara väldigt förväntansfull!
Vi gjorde lite repetition av övningen med vattenhinken och kommandot "DYK" sen gick ledaren runt och frågade var och en om vi var redo att dyka. Var man redo och barnet verkade redo så hjälpte hon till och man genomförde den riktiga "DYK-övningen". Så cool! Oscar och Elly var först ut. Jag stod med Amanda lite nervös vid sidan av och tittade och försökte låtsas cool med att de skulle trycka ner henne under ytan.. Men det gick så bra!
Man ska skapa ögonkontakt med barnet och hålla det framför sig, sen gör man ett kort lyft upp och säger "DYK", sen drar man ner barnet under ytan, helst ordentligt ner så att barnet känner att det helt med huvud och allt är under vattnet, man drar så barnet under ytan mot sig sakta och så upp ur vattnet så att barnet möter förälderns ansikte. Elly verkade hyfsat oberörd när hon kom upp.
Detta gjorde att jag också vågade med Amanda. Och även med henne gick det hur bra som helst!!! :-)

Man fick prova lite själv också att göra egna "DYK" med barnen sen ledaren varir med på första. Det gjorde vi.
Jag gjorde en gång med Amanda och Oscar två gånger med Elly, han ska ju alltid vara värst! ;-)
Tumregeln för vad ett barn orkar med "DYK" på babysimmet är att så många "DYK" som de är månader gamla är lagom.
Oscars tredje försök med Elly blev nog lite för mycket för henne dock, hon blev lite ledsen och vi bestämde att vi nöjde oss med de lyckade "DYK" vi gjort för den gången.
Känns viktigt att Babysimmet känns kul för barnen och att de alltid ska minnas det med positiva känslor inför nästa gång.

Vi fick också lära oss ett nytt grepp; Karusellen, då man håller barnet på mage eller rygg över ens böjda arm så att barnets bröstkorg vilar på min böjda armbåge. Överarmen ska vara rakt fram och underarmen böjd så att den pekar mot motsatt arm. För att vara säker på att man håller barnets huvud över ytan då det ligger på mage, ska man se till och känna efter så att ens egen armbåge har luft och inte vatten på sig.
Med karusellgreppet kan man låta barnen "åka karusell" genom att föra armen runt och snurra några varv själv.

Vi har nu också anmält oss till fortsättningsgruppen, Grodan och ser framemot att se hur flickorna kommer utvecklas i vattnet!
Aqua Barn är såå bra! Rekommenderas, rekommenderas, rekommenderas varmt till alla småbarnsföräldrar.

2 kommentarer:

  1. Visst är det roligt med babysim!
    Vi var med i fyra omgångar men sen fick vi ge oss då jag jobbar så mycket helger... synd men vi ska försöka ta oss till simhallen så ofta vi kan iaf ett par gånger i månaden så att barnen inte glömmer det de lärt sig, de älskar ju att bada.
    // Sargit

    SvaraRadera
  2. @Sargit: Fyra omgångar är ändå väldigt mycket! :-) Vad fick de lära sig då? Härligt med vattenglada ungar!

    SvaraRadera