lördag 5 september 2009

vecka 35

Nu har jag gått in i graviditetsvecka 35, alltså hela 34 fullgångna veckor som gravid passerade. Så här kan man läsa om mitt nuvarande tillstånd på BarnTotal:

I magen:
Från den här veckan börjar barnets snabbaste tillväxt under graviditeten. Det ökar 220-340 gram varje vecka. Eftersom det blir allt trängre i livmodern kan det hända att barnets rörelser minskar men de kan istället bli desto starkare. Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång. Bebisens huvud vilar på moderns blygdben.


Hm, stämmer väl sådär. Om tillväxten skulle vara som det står här borde alltså mina två väga ca 2.3 kg var nu, då de vägde 2 kg för en vecka sedan. Att det blir trängre för dem nu märks tydligt, fast deras rörelser verkar för mej snarare öka pga det, som om de vill förvissa sig om sin plats genom att sparka och knuffa på det som trängs om utrymmet...
Tvilling 1:s huvud vilar nog mot mitt blygdben, medan tvilling 2, som ligger i säte passar på att ta sej plats uppåt revbenen istället.

vikt 2.5-2.6 kg
längd 45 cm
Längden mäts från huvud till fot. Från och med nu kan måtten variera relativt mycket.


Mamma:
Ditt fundusmått är nu cirka 31-35 centimeter. Magen står som högst nu för att snart sjunka ned lite. Bebisen trycker på överallt. Du kan ha tungt att andas, värk i ryggen och svårt att sitta, stå och sova.

Mitt fundusmått var ju 37 sist vi mätte, men det stämmer ju inte med normen då jag har två och normen är för de med ett barn i livmodern. Att bebisen/bebisarna trycker på överallt stämmer såå för mej! Och visst är det ibland svårt att andas, sitta och sova. Fast det är från dag till dag. Igår var en svår dag, då allt var fel! Magen spände och värkte typ hela dagen, var hård som en nypumpad fotboll och de små sparkade hela tiden och jag kunde liksom aldrig slappna av under hela dagen och att sova på natten var rena skämtet. Minsta rörelse gjorde ont!
Idag är dock allt det som bortblåst, magen är lugn och fin igen och jag har inga besvär att sitta, ligga eller röra mej som jag vill. :-) (mer än vanligt gravid-svårt då vill säga)

Partner:
Det är bra att känna till att din partners kropp är hårt belastad av graviditeten och att hon troligen har svårt att sova. Det kan göra vem som helst lättirriterad. Avlasta henne så gott du kan.
När ni har kommit hem med bebisen från BB behöver ni många saker; skötbord, spjälsäng, blöjor med mera. Passa på att handla startkitet nu. När ni kommer hem med bebisen vill ni bara mysa hemma, inte fara runt i affärer.


Oscar är kanon på detta att ta hand om mej!
Jag kan väcka honom mitt i natten bara för att berätta att jag har ont i magen eller inte kan sova och han lyssnar snällt och tycker synd om mej. Han servar med mat och städning, tvätt, massage etc när jag inte orkar och är allmänt omtänksam.
Fixat iordning inför deras ankomst är vi i stort sett klara med också!

Tvillingar:
Ungefär 35 procent av dem som väntar tvillingar föder den här veckan och 80 procent av dem som väntar trillingar.


35% låter plötsligt mycket... Är vi verkligen redo?!

2 kommentarer:

  1. Klart ni är redo! = )
    Vet du hur det är på BB i göteborg här i ystad är det i princip besöksförbud pga av svininfluensan. Bara absolut närmast anhöriga får komma o hälsa på... Trist men är ju bra att du inte tar några risker!
    Ha det så bra o hälsa oscar!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Hoppas du har rätt, att vi är redo för det känna inte altid så..
    Jag vet faktiskt inte hur det är på BB i Göteborg med besök och svininfluensan...
    Men eftersom vi ska föda på Specialistavdelningen så tror jag nog att de redan är restriktiva med besök som det är, då infektionsrisken är högre för de som föds där då de ofta är så små och förtidigt födda etc.
    Ska på besök där imorgon, då ska jag fråga!

    SvaraRadera