lördag 21 november 2009

nattningrutiner

Idag är Elly och Amanda 8 veckor gamla.
Jag och Oscar har börjat att vänja dem vid att sova i egen säng nu. Vi vet ju egentligen inte hur man bäst gör detta, men vi gör på vårt sätt och med ena dottern har det funkat ganska bra hitills. Vi vaggar dem i famnen efter sista matningen inför natten och har en lugn stund med dämpad belysning och typ lugn musik framåt kvällen sen lägger vi dem tillsammans i spjälsängen med dämpad belysning och lämnar rummet. Sen lyssnar vi efter ljud på missnöje och är snabba i benen om de skulle bli ledsna eller arga och stoppar då i nappen igen eller bara pratar lugnt med dem och stryker på dem i sängen och säger samma mantra: "Sssshhh, nu ska vi sova" och sen lämnar vi dem igen. Ofta funkar det, men inte alls alla gånger. Ibland får man hämta en gallskrikande dotter och sitta med henne i famnen tills hon somnar och sen göra om igen.
Ni som har barn -hur gör/gjorde ni?

2 kommentarer:

  1. Vi gjorde ungefär som ni i böjan förutom det där med lugn musik. De sov i egen säng sen början då vi hade apne-larm på dem och de fungerade inte om de sov bredvid/på oss. Men ibland vid magknip eller bara för myset så fick de sova i vår säng också så länge vi var vakna.
    Men W var lite svårare att få att somna då han gärna ville ha beröring tills han somnade, räckte att han fick hålla sin hand runt ett av våra fingrar. I början hade vi hel mörkt i rummet men sen köpte vi nattlampor från ikea så att vi kunde se något själva utan att behöva tända lampan.
    efter att de slapp larmen så sov de bredvid oss ibland (ganska ofta faktiskt men inte regelbundet)
    Sen de blev lite äldre och de slutade med nattmålen så pratar vi inte alls med dem under natten och undviker till det sista att lyfta upp dem om de vaknar på natten. Bara nappen i munnen och smekningar på kind, rygg, hand osv.
    Numera får vi sitta bredvid dem tills de somnar och den sista tiden tom lägga oss i vår säng med den ena eller andre tills de sover och sen bära över till egna sängen. Har varit lite olika från kväll till kväll den sista tiden av någon anledning, vet inte om det är tänder eller annat som stör hoppas de lugnar sig snart igen.
    Vi har nog aldrig planerat vad vi ska ha för nattningsrutiner direkt, det har bara blivit så.
    Det som kan vara bra att veta är att även om de vaknar och gallskriker så kanske de inte är "vakna" utan drömmer bara, om man då lyfter upp dem så vaknar de till ordentligt. Kom på det av en slump då jag upptäckte att min man snabbare tog upp det barn som skrek och då fick hålla på längre för att få denne att somna igen medan jag avvaktade och gav bara nappen samnt lite smekningar och då gick det fortare att få det lugnt igen.

    SvaraRadera
  2. Familjen Sundström: TACK för dina tankar, råd och ditt engagemang i att hjälpa oss! Härligt att få interaktivitet från andra som varit i liknande sits! Bra tips att få veta att de kanske inte är vakna alltid då de skriker, ska testa er taktik redan ikväll; att smeka och lugna dem liggandes kvar i sängen. Sov de i samma säng eller varsin?
    När slutade dina tvillingar med nattmålen förresten? kram kram
    /Shoop

    SvaraRadera