tisdag 27 juli 2010

Borrelia

Jo, det är just vad Elly medicineras mot fr.o.m. idag.
Visserligen tror varken vi eller läkarna att det är borrelia hon har, men då det dykt upp ett litet ljusrött runt märke (stort som en femkrona) några centimeter från det ställe där hon hade en fästing för 13 dagar sedan, tar vi det säkra före det osäkra.
Jag har sett den där hudrodnaden några dagar nu och bad i morse Oscar att också titta på den, och så bestämde vi oss för att kontakta vårdcentralen för en bedömning för säkerhets skull. Borrelia är ju knappast något man vill nonchalera!
Vi fick tid redan i eftermiddags och fick efter en snabb koll av sköterska och läkare utskrivet antibiotika penicillinet Kåvepenin (med fruktsmak) som ska tas (ja ges blir det väl tal om här då Elly knappast lär ta det frivilligt och på egen hand!) tre gånger varje dag i tio dagar.

Vi fick med en sorts spruta och instruktioner om att det brukar vara enklast att spruta in det i mungipan där sväljreflexen är stark och dit tungan ofta inte hittar. Jag gav Elly en dos insprutad på detta vis när vi kom hem, men jag tycker att det gick sådär bara. Tror vi spillde en del, så nu på kvällen när det var dags igen mosade jag istället lite banan och blandade i de 2,5 millilitrarna medicin och gav henne. Det funkade galant! (Så brukade/brukar nämligen alltid tjejernas moster göra med medicin till sig själv... Klockrent tips!)

Vi vet inte var Elly fick fästingen eller hur det gått till ,då den satt på ett ganska dolt ställe, men man ska nog alltid kolla de små då och då även om man inte anser sig ha varit på ställen där fästingar håller till. Vi är ett bevis på att de kan finnas lite varstans.
Borrelia eller inte, fästingar är inte särskilt festliga att få!

2 kommentarer:

  1. Usch vilken otur med fästingar. Vi har vaccinerat oss hela familjen mot tbe man kan göra det från 1 års ålder dock kan man forfarande få borelia men man slipper iallefall Tbe
    På kvällerna smörjer jag in tjejerna med fuktkräm då brukar jag spana efter fästingar eller vid badet.
    Maria.l

    SvaraRadera
  2. Sagt det förut och säger det igen: Banan alltså, inte en dag utan! :-) Fortsatt lycka till med medicinerandet.

    Allt Gott, H

    PS. Kommer du på ngr tips rörande det jag sms:ade dig om nyligen så får du gärna skicka ett sms. Har fortfarande inga uppslag. DS.

    SvaraRadera