tisdag 27 juli 2010

Tio månaders statusrapport

Tio månader gamla och nu går det undan i deras utveckling! Aldrig har jag upplevt med dem att det händer så mycket och går så fort framåt med allt. De lär sig nya saker varje dag och växer som bara den och får nya tänder, längre hår etc.

Nu förstår de vissa ord, som vi märkt. T ex så vet de vad vinka betyder, säger vi vinka så vinkar de båda glatt och ivrigt (de vinkar för övrigt också så fort vi eller någon annan säger hej eller hejdå!). De kan också ord som kom -då kommer de krypande till oss (mest Elly dock då Amanda ibland går sin egen väg och struntar i oss som kallar på henne, haha!), klocka -frågar vi var klockan är tar de båda på på Oscar armbandsur. Och så vet de vad ajabaja och nej betyder -säger jag det till dem då de rör något de inte får, brukar de skaka på huvudet och sen ge mig en busig blick och fortsätta ändå i glad förväntan att jag ska komma och ta dem! Mamma och pappa, samt de egna namnen kan de såklart också. Och klappa -då klappar de händerna som bara den!

Elly har två tänder, båda nere. Amanda har två tänder nere och två uppe som precis spruckit igenom. Elly kan ha tänder i överkäken på gång med, då hon dreglar ner på magen mycket nu. Vi tror att de är ca 72 cm långa (ska till bvc om två veckor) och väger runt 9,5 kg. De tar storlek 74 i mycket nu.


Rutiner i vardagen ser ut ungefär så här:
Vaknar runt sju-åtta, morgonvälling (2 dl) ca 8.30-9.00, sen lek och påklädnad. Förmiddagspromenad och vila i ca 30 minuter-1 timme, runt 10-10.30.
Lunch, ofta en halv-en hel burk barnmat och sen dela en banan eller typ äpple till efterrätt, ca klockan 12.
Sen lek igen.
Runt 13.30 brukar de bli trötta igen och då blir det eftermiddagsvila i vagnen i ca 1 timme-1 1/2 timme.
När de vaknat båda blir det gröt, som de älskar, ofta 1,5 portion var.
Lek och bus till ca 18:oo då de äter burkmat igen till middag och sen lite lugnare lek och mys innan det är dags för pyjamas och kvällsvälling (2 dl) runt 20-tiden och sen godnatt och nattning. På natten brukar de båda två vakna en gång för amning, även om de nog egentligen inte är direkt hungriga. I augusti när Oscar också är hemma från jobbet ska vi träna bort vanan att amma på natten.

Elly kryper fort och stadigt nu och Amanda har, efter att ha krypt endast några dagar, igen återgått till sin hasande stil som är hennes motsvarighet till krypa. Hasande går dock inte lika fort som Ellys krypande. Båda reser sig upp mot möbler, trappgrinden, vagnen mm.

De kan vinka och klappa händerna. De gör indian-ljud och härmar och iakttar allt vad vi gör. De älskar att gå när vi håller dem i händerna. Elly som tidigare varit mest framåt är mer reserverad nu, medan Amanda visar framfötterna och är mer utåtriktad av de två numera. Amanda har dessutom blivit tuff mot Elly och rycker leksaker ur händerna på henne då och då, till Ellys stora förtvivlan. Amanda kan hantera finmotorik så till vida att hon kan trycka på en liten knapp med bara ett finger så att en leksaksbil ger ifrån sig ett sirenljud, imponerande tycker vi! Elly kryper efter om vi går ifrån henne, medan Amanda sitter kvar och vrålar på stället. De busar mycket med varandra nu och vill gärna att vi ska vara med i leken. T ex är något av det roligaste de vet, när jag eller Oscar kryper efter dem, då kiknar de förtjust av skratt. De kan även skratta då de ser att vi busar med syrran, som om de kunde känna pirret av att bli jagad själv då de ser att syrran blir jagad.


De älskar frukt, gröt och välling. Fast de är överlag matglada, bara något kräsna om det är för mycket bitar i maten.

Båda är riktiga charmtroll som älskar att busa och få uppmärksamhet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar