torsdag 26 augusti 2010

11 månader

Idag är tjejerna 11 månader, alltså bara en ynka månad kvar till den stora dagen!


Det har hänt så otroligt mycket i deras utveckling på sistone. Det är så roligt att se dem, umgås med dem och följa deras upptäcktsfärd i vardagen nu. Framförallt att se deras glada och stolta miner då de upptäckt/klarat något nytt.


Amanda över sig mer och mer på att stå själv och hålla balansen utan stöd. Hon reser sig ofta upp med hjälp av t ex en leksaksback eller en stol etc och släpper sedan taget med en hand i taget och står sen utan att hålla i sig. På senare tid har det varit längre stunder hon lyckats balansera stadigt stående med! Såååå himla stolt blir hon också. Ofta tittar hon på oss för att liksom se, såg ni?! Sötisen. Kanske blir hon först av de två att gå.
Hon kryper oftast nu, använder bara sin hasande framfart vid enstaka tillfällen numera.
Amanda går på pottan nästan varje dag och verkar fatta vad den är till för då hon ofta gör på pottan inom någon minut från det att vi satt henne där. (Sätter henne där oftast då vi ser att något är på gång, eller efter måltid) Amanda kan göra klick-ljud med tungan, och säger ofta maaa-mmaaaaa och paaaaappa.


Elly kan lyfta av och sätta på ringarna på ringpyramidstolpen och kan även ibland bygga med klossar på varann. Det kräver sin precision! Elly styr allt hon gör med sin lilla tunga som ofta är utanför munnen. Hon busar ofta och älskar att bli jagad då hon kryper. Elly förstår också oftare än Amanda när vi skojar. Elly vill att det är fart och fläkt och är väldigt tålig om hon t ex skulle ramla eller så. Bara på det igen liksom! Elly säger ofta ljud stötvis och med hårda konsonanter, t ex DaDdaaaa! Hon ropar också ofta Pappa och Mamma, säger vad som påminner om titta, där, hej, klocka och äta. Amanda kan ungefär samma, men är inte lika pratglad som Elly.


De busar ofta med varandra och verkar ha en rolig lek som går ut på att byta napp med varann, genom att den ena tar den andres napp vilket leder till förtjusta skratt hos båda och sen tar den vars napp nyss blivit utryckt, sin systers napp. Himla skoj. De kan pincettgreppet nu och dricker med lätthet själva ur nappflaskorna. De ÄLSKAR att gå då vi håller i dem eller med gåvagn/gåbil samt längs möbler. Båda kan spela på läpparna! (drar med fingrarna över de avslappnade läpparna som då slår ihop mot varann och ger ifrån sig ett ljud) De är på allt överallt nu och favoriten är att öppna lådor och skåp i köket, vara vid diskmaskinen eller kylskåpet då de är öppna och att pilla på TV:n och dvd-spelaren.


Nattningen funkar riktigt bra nu med båda två! :-)
Vi har en ny kvällsrutin sedan nån månad tillbaka (efter att vi haft besök av vänner och skämts så för att vi fick gå runt och bära på A & E på kvällen för att de skulle somna!), den innebär att vi när de fått ny blöja och pyjamas på sig (nu även borstat tänderna sen nån dag tillbaka), tar vi varsin dotter i famnen och ställer oss i dörröppningen till respektive sovrum och vinkar till varandra och säger "God Natt, Vi älskar er". Sen ger vi kvällsvällingen sittande bredvid deras säng och lägger dem i sina spjälsängar och sitter kvar och stryker på dem eller nynnar litegrann tills de somnat. Det brukar ta ca 10 minuter innan de sover. Numera sover de ofta hela natten i sina spjälsängar med, men det händer att vi får ta upp dem någon gång under natten och lägga dem intill oss i vår säng. Fortfarande har vi dem dock i skilda rum, Oscar sover med Elly i gästrummet och jag med Amanda i vårt sovrum. Snart blir det dock ändring och inflytt i deras egna gemensamma rum.

3 kommentarer:

  1. Det är jätte kul att läsa din blogg! Lite dåligt samvete får jag dock då Vincent & Paul får klara sig utan blogg...
    I går startades en facebookgrupp som heter "Vi som har tvillingar i Göteborg med omnejd".



    http://www.facebook.com/#!/group.php?gid=119406694778178&v=wall

    SvaraRadera
  2. Hm jag misstänker jag vet vilket besök ni syftar till. Vill bara säga att det för oss (som de andra 364 dagar på året inte behöver natta barn) var en rolig upplevelse att prova på det. Ännu bättre att både jag och Hanna fick varsin!

    SvaraRadera
  3. @Kerstin: kul att du gillar att läsa bloggen! :-) Vet inte om du ska ha dåligt samvete över att dina pojkar inte har blogg, jag har snarare ibland dåligt samvete över ATT jag bloggar om mina flickor -inget de valt själva ju! Skoj med facebook-gruppen, ska kolla på den. kram

    @Nima: Japp, ert besök! Härligt att ni uppskattade vår nattning tros allt ;-)
    kram

    SvaraRadera