lördag 13 mars 2010

5 1/2 månad

Nu har tjejerna hunnit bli hela 5 1/2 månad gamla och små egna personer. Här kommer en liten beskrivning av våra två favorit-individer:

Elly är otroligt nyfiken av sej, vill se allt som händer runt sej och vara med på allt överallt och verkar rädd att missa något, så pass att det ibland är svårt för henne att koncentrera sej på att äta eller sova.
Hon är väldigt social och har nästan för jämnan ett stort leende på läpparna! (men så betyder också namnet Elly, SOLSKEN)
När hon sover tycker hon mycket om att ligga nära oss. För att få Elly att somna måste man oftast se till att hon har nappen, vilken hon ofta just vid läggning gärna drar ut i tid och otid. Elly kan ibland i sömnen gråta/snyfta ljudligt och skrika som om hon drömde en mardröm.
Hon har inte riktigt fattat grejen med mat och smakportioner än, men äter ivrigt vid amningen och flaskmatning med ersättning!
Elly älskar när hennes pappa leker flyplan med henne och håller henne högt upp och går omkring med henne som ett flygplan och gör flygplansljud. Helst leker Elly med just den leksaken som Amanda för tillfället råkar ha! Elly tycker mycket om att vara nära syster Amanda med, hålla henne i handen och allmänt undersöka och smaka på henne. Se hur hon reagerar på olika saker och upptäcka hur hon kan fånga hennes uppmärksamhet.
Elly är inte långt ifrån att kunna vända sej från rygg till mage nu.
Hon ogillar att bli påklädd/avklädd och tycker inte om att känna sej fasthållen.
På morgonen väcker Elly gärna oss alla med gälla glädjeskrik och vida rörelser. Hon vaknar 99 av 100 gånger med ett stort leende över hela ansiktet. Elly är lite av pappas flicka!



Amanda tycker om att grundligt undersöka saker i sin omgivning. Hon kan koncentrera sej intensivt på en enda leksak en lång stund och då vrider och vänder hon på den, smakar, slickar och klämmer. Hon kan vara ganska ointresserad av sin omgivning om hon är uppe i något annat och hon är oftast inte så social av sej. Amanda har dock humor och skrattar spontant och bubblande högt när hon tycker något är skoj, oftast är det olika ljud som lockar henne till dessa skratt. Det kan t ex vara ljudet av knaprande på chips, en rullgardin som dras ner och gnäller till, prasslandet av en plastpåse eller pruttljudet med munnen. Amanda är också väldigt kittlig och skrattar gott då hon blir kittlad eller pussad på den nakna huden. (Amanda betyder DEN ÄLSKVÄRDA)
Amanda tycker om att sova och somnar oftast bäst med mej vid sin sida, nappen i munnen och min hand på sin lilla mage och sin egen hand ovanpå. Hon greppar ofta tag i min hand innan hon somnar som för att få mej att stanna. Amanda vaknar nästan bara då hon tappat nappen, men somnar snabbt om igen då hon fått den i mun igen.
Hon älskar den gröt hon fått prova hittills och sträcker sina små händer efter mer och gapar stort då hon blir serverad detta, hon blir också väldigt frustrerad då gröten tar slut innan hon tröttnat på den. Amanda kan hålla flaskan med ersättning och äta helt själv utan problem.
Hon älskar att dra mamma i håret och när vi leker titt-ut med henne.
Amanda ogillar när hon inte får som hon vill och när Elly nyper henne i armen eller tar hennes napp ur munnen på henne.
När Amanda vaknar på morgonen ligger hon gärna kvar i sängen en lång stund och myser och hon har nästan alltid ett enormt leende på läpparna när vi kommer för att plocka upp henne.
Amanda är ganska mycket mammas flicka!

3 kommentarer:

  1. Hallå eller!! det är faktiskt en HELLIKOPTER!!!
    ...inget flygplan ;-)

    SvaraRadera
  2. Å, så fina beskrivningar av godingarna! Vad roligt att mer och mer märka hur deras personligheter och egenheter utmejslas, det är så spännande att lära känna dessa nya små människor. Beskrivningen av Elly i början påminner mycket om Hilma, det här att inte vilja missa något och därför ha svårt att koncentrera sig på t ex mat, att hon är så leende och social och att hon gillar lite fartiga lekar och ständigt ska dra ut nappen när det är sovdags :-)
    Vi får ses snart igen nu! Kram Malin.

    SvaraRadera
  3. Jajaaaa, HELIKOPTER då! Inte så himla lätt att se och höra skillnad alla gånger... My mistake! ;-)

    @Malin: Visst är det skoj att se deras skillnader och det märks mer och mer nu då deras personligheter visar sej allt tydligare dag för dag. Kanske är det Elly som kommer bli Hilmas bästis i framtiden då? Lika barn leka bäst säger de ju! :-)
    Klart vi ska ses snart.
    Kram

    SvaraRadera