fredag 19 februari 2010

4 1/2 månad gamla

Nu är flickorna drygt 4 1/2 månad gamla, 21 veckor imorgon.
Och det har hänt en hel del sedan de kom. De har nu storlek 62 i de flesta kläder. (56 i en del och t.o.m. 68 i ett fåtal)

De kan nu vända sej från mage till rygg, ler och jollrar massa varje dag och upptäcker ständigt nya ljud att göra. T ex ett skrollande ljud långt ner i halsen och ett smackande med läpparna. Elly gör ofta mer gälla ljud än Amanda. De är båda väldigt starka i kroppen och lyfter både ben och hals högt då de ligger på mage. På rygg lyfter Elly ofta rumpan från golvet med hjälp av benen och Amanda är snart på väg runt från rygg till magläge. Elly kan själv ta nappen om den ligger brevid henne, greppa den med handen och stoppa in den i munnen! Amanda höll häromdagen sin flaska med ersättning själv när hon åt! Elly kan i några sekunder sitta själv och Amanda gör pruttljud med munnen. (Idag gjorde hon det då det var dags att byta bajsblöja, försökte hon kanske förmedla behovet till mej?)

De har båda upptäckt varandra nu och det är underbart att se dem interagera på sitt sätt. Förut har det mest varit att de råkat komma åt varann då de legat brevid varandra, men nu greppar de varandras händer dagligen och tittar nyfiket på varandra och smakar på varandra händer, armar och tår. De egna kroppsdelarna blir också alltmer intressanta, Amanda greppar snart sina fötter, Elly har en bit kvar dock.

Amanda somnar oftast tidigast på kvällen och vaknar tidigast, Elly sover gärna lite längre på morgonen och hon är fortfarande den av de två som är hungrigast. Ofta vaknar Elly två gånger under natten för mat, medan Amanda kan nöja sej med nattamning en gång.

Elly är ofta en solstråle som frikostigt bjuder sin omgivning på leenden och småskratt till höger och vänster. Amanda är mer reserverad, särskillt mot männsikor hon inte träffat tidigare, men när hon skrattar är det det mest smittsamma skratt man kan tänka sej och det verkar aldrig vilja ge sej.


Jag antar att de är ganska lika till utseendet än så länge, båda har t ex knappt något hår på huvudet, men en liten hårkrans i nacken som små munkar. Trots likheterna till utseendet tycker vi oss ändå märka hur deras personligheter skiljer sej åt.

Det blir spännande att se hur olika de kommer utvecklas framöver!

Stay tuned...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar