torsdag 4 februari 2010

Smakportioner?!

Nu när Elly och Amanda är dryga fyra månader är det ju OK enligt bvc att börja med smakportioner så smått, typ palsternacka i puréform etc.
Hm, jag funderar på om det är dags att testa eller om vi ska vänta ett tag till...
Någon som har tankar och funderingar kring detta?
Såväl åsikter som egna erfarenheter välkomnas!

Ge mej rekord i antal kommentarer på bloggen!!! ;-)

kram på er alla/Shoop

7 kommentarer:

  1. Varför tveksam? Jag skulle börjat med mosad banan. Har alltid gillat det mycket mer än att äta dem "som vanligt". Håll oss uppdaterade...

    H

    SvaraRadera
  2. Vi började med smakportioner då våra var 4 månader.
    Såg lite läsligt ut första gången de åt då de inte visste hur man sväljer och fick maten i "felstrupe" istället, men de löste det själva även om vi föräldrar fick hjärtat i halsgropen först.
    Jag gjorde potatismos själv till dem och sen gjorde jag storkok senare av palsternacka och brockoli men de ratade min mat helt! Förutom potatisen...
    Däremot så gillade de burkmaten, palsternacka o potatis, morot och palsternacka m.m.
    Det är ju ingen brådska med smakportioner vid den åldern man kan vänta till senare om man vill men vi kände för att testa då, tanken var inte att börja med det regelbundet men då de gillade det, sen de klurat ut hur man sväljer, så fortsatte vi.
    Ångrar lite att jag inte fortsatte med hemmagjorda purér, gav upp lite väl fort då de vägrade min mat men gillade "burkmaten", lathet från min sida ;-)
    Men nu äter de hellre samma som vi så tror inte det spelar så stor roll vilken mat man ger i början, hemmagjord eller köpt.
    Burkmat har vi kört på för det mesta fram till de börjat äta samma som vi vissa måltider.
    Dyrt i längden men så enkelt, snabbt och underlättar mycket, speciellt då man inte är hemma.
    Är ni tveksamma om ni ska börja med smakportioner så vänta tills det känns "rätt". Det är ju inget som hindrar att ni testar en gång heller och sen väntar innan nästa gång om ni bara vill se hur barnen reagerar.
    trevlig helg!
    // sargit

    SvaraRadera
  3. Har precis varit på BVC och haft "matprat" och tycker att det ska bli jätteroligt att se hur lilltjejen reagerar på mat, ska testa första gången till helgen. Man ska ju självklart ta det i sin takt, men fördelen med att börja i god tid är ju att de har tid på sig att vänja sig vid mat tills de är 6 månader och behöver äta mat som komplement till amningen. Vi kommer börja med potatispuré, då BVC-sköterskan rekommenderade det och grönsaker först. Frukt är sött så det är lättare för dem att gilla direkt, men rotfrukter och grönsaker behöver de öva lite på innan de gillar. /Lina

    SvaraRadera
  4. Jag började med smakportioner ungefär i samma ålder och det gick bra mest föredrog dom morots pure och mosad potatis
    försökte med palsternackspure men det gillade dom inte
    ps kul att dopet blev så lyckat!
    Marial

    SvaraRadera
  5. Vi började med smakportioner när A var 4 månader. Han tyckte det var spännande ett tag, men sedan var han inte intresserad. Då pausade vi och när vi provade igen ett par veckor senare var det gott och kul igen!

    Kram

    SvaraRadera
  6. Vi började ge Oliver smakportioner när han var 4 månader. Vi ökade sedan succesivt och det fungerade bra. Tror inte på det där att vänta, det blir bara svårare att få dem tycka om maten då. Ha det gott, kram Sofia

    SvaraRadera
  7. TACK alla för era härliga kommentarer!
    Verkar som alla tycker det är en bra idé att börja så smått med smakisar nu, så kommer det nog att bli med. Men först ska jag se till att bli frisk, har gått och blivit tokfökyld igen.. Suck!

    KRAMAR /Shoop

    SvaraRadera