onsdag 8 september 2010

Format som ett hjärta


Smittkoppor heter det ju inte, utan svinkoppor. Men det är iaf vad vi fått konstaterat på BVC idag att ena dottern har. Började som en liten liten blåsa i ena ljumsken, precis så att blöjan täcker, och sen sprack den och eftersom vi inte visste vad det var smörjde vi det med kräm då vi antog att det var blöjeksem. Kanske var det just smörjandet av kräm som sen gjorde att märket/blåsan spred sig och växte. Nu är det nog ca en vecka sen vi först upptäckte det och idag traskade vi så iväg till BVC för att få rätsida på vad det var och hur det skulle behandlas.

-Svinkoppa. Smittsamt? Jo, fast mest om det sitter i ansikte etc som barnet ofta och lätt själv pillar på. Men då den sitter som den gör så är smittorisken minimal. Vi ska givetvis tänka på att tvätta händerna noga efter blöjbyte, men det gör vi ju alltid ändå så klart.
Fick i alla fall en bakteriedödande och uttorkande tvål på BVC som vi nu ska använda och som ska få den att tyna bort inom några dagar. Toppen!
Som ett litet hjärta ser det ut.

Idag var vi också hos tandläkaren för första gången. Fast det var mest bara en massa prat och föreläsning till oss föräldrar om tandvård för de små. Lite läxade blev vi också, borsta tänderna på dem morgon och kväll och på kvällen EFTER vällingen. Ojoj, det har vi ju inte direkt gjort. Efter kvällsvällingen vill vi ju att de ska somna så fort som möjligt egentligen. Men ska bli ändring nu. Hon var också negativ till majkrokar och smörgåsrån, då de innehåller söt majs och stärkelse... Fast då våra tjejer är flitiga på att dricka vatten som sen sköljer rent tänderna, oroar vi oss inte särskillt! De fick varsin fin tandborste i alla fall och en liten tub barntandkräm.

Nästa gång de ska till folktandvården är då de fyllt tre år!


3 kommentarer:

  1. Det där med tandborstningen tror jag inte riktigt på att det är så noga då de är små. Det viktiga är att de får vanan in dvs rutin på det, sen om det blir mer välling efter det, som för våra, så tycker jag det kvittar. Men visst är det en dålig ovana att äta efter tandborstningen, vi ska väl försöka ändra på det så småningom vi med, men som du säger så vill man ju att de somnar snabbt efter vällingen :)
    Vilken söt liten svinkoppa, har aldrig sett en förut :) men hoppas den försvinner snart. kan tänka mig att den itne är så bekväm...
    // Sargit

    SvaraRadera
  2. Supercoolt med hjärtat, men att borsta tänderna två gånger på kvällen...C´mon! Nä, jag håller med kommentaren innan här att det viktigaste måste ju vara att barnen får in vanan. Dom tappar ju tänderna ändå...

    Kortet på hjärtat måste ni skicka in till nån tidning eller så. En liten Carebear ju: http://www.am.dodea.edu/bragg/murray/Images/care%20bear.gif

    SvaraRadera
  3. @Sargit: Enligt tandläkaren är det mer skadligt än man tror med välling efter tandborstningen, trots att det "bara" är de första mjölktänderna. Drog nån historia om hur vällingen sen ligger på och tär på tänderna hela natten och om en fyraåring som fått flera hål pga vällingen etc. Nåja, vi ger det ett försök iaf, men förstår alla som struntar i det!
    Visst är svinkoppan söt! :-)

    @Nima: Visst är det sött att det blev som ett hjärta! :-) Vår egna lilla carebear...

    SvaraRadera